Houtskeletbouw

Op zoek naar een duurzame en snelle methode om je huis te laten bouwen? Housecare Service neemt het hele traject van houtskeletbouw voor je uit handen.
Lees verder

Wat is houtskeletbouw precies?

Houtskeletbouw (HSB) is een moderne bouwmethode waarbij een dragend frame van hout de basis vormt voor je woning. In plaats van traditionele materialen zoals beton of steen, wordt er gebruik gemaakt van een licht maar sterk skelet van houten stijlen, balken en platen. Dit frame wordt vervolgens opgevuld met hoogwaardige isolatie en afgewerkt met diverse binnen- en buitenwandmaterialen. Deze techniek wordt steeds populairder vanwege de snelheid, duurzaamheid en flexibiliteit. Of je nu een energiezuinige nieuwbouwwoning, een aanbouw of een vakantiehuis wilt realiseren, houtskeletbouw biedt veel mogelijkheden.

Houtskelet los hout

Nog meer voordelen van houtskeletbouw

Naast dat HSB een snelle manier is om je huis te laten bouwen, kent deze methode nog meer voordelen:

  • Efficiënt bouwproces: De onderdelen worden vaak al prefab in de fabriek gemaakt, hierdoor gaat de bouw veel sneller dan bij traditionele methoden.
  • Energiezuinig en duurzaam: Het is een milieuvriendelijke keuze en door extra isolatie laag in energieverbruik.
  • Flexibel in ontwerp en aanpassingen: Wil je later een extra kamer? Dit kan met deze methode eenvoudiger.
  • Lichtgewicht constructie: Hout is lichter dan steen, dus een zware fundering is vaak niet nodig.
  • Comfortabel binnenklimaat: Hout ademt en reguleert vocht goed, comfortabel in alle seizoenen.
  • Optimaal productieproces: Het hout dat we voor je woning gebruiken, wordt in de fabriek onder de meest optimale omstandigheden geproduceerd. Het wordt droog aangeleverd op de bouw, wordt meteen geplaatst en staat hierdoor maar kort bloot aan regen.

Hoe werkt houtskeletbouw?

1. Het houten frame: de basis van de constructie
Het dragende geraamte van een HSB-woning bestaat uit een duurzame, sterke houtsoort. De houten elementen worden in de fabriek op maat gezaagd met computergestuurde machines, waardoor een hoge nauwkeurigheid wordt gegarandeerd. Omdat alle onderdelen vooraf zijn voorbereid, kan het skelet in zeer korte tijd worden opgebouwd. In vergelijking met traditionele bouwmethoden (zoals beton of steen) is HSB lichter, waardoor funderingen minder zwaar hoeven te zijn.

2. Isolatie en dampremmende laag: energiezuinig en comfortabel
Een groot voordeel van houtskeletbouw is de uitstekende isolatie, wat zorgt voor een laag energieverbruik en een comfortabel binnenklimaat. Tussen de houten stijlen wordt isolatiemateriaal aangebracht, zoals glaswol of een natuurlijk materiaal als houtvezel. Dit zorgt voor een uitstekende thermische en akoestische isolatie.
Aan de binnenzijde wordt vaak een dampremmende folie geplaatst om vochtproblemen te voorkomen en de energieprestaties te optimaliseren.

3. Prefab-bouwproces: snel en efficiënt
Veel HSB-elementen worden in de fabriek geprefabriceerd, waardoor de bouwtijd aanzienlijk wordt verkort. Complete wanden, vloeren en dakelementen worden in de fabriek al voorzien van isolatie, leidingen en soms zelfs ramen. De geprefabriceerde onderdelen worden met een kraan op locatie geplaatst en in enkele weken tot een wind- en waterdichte schil gemonteerd. Omdat veel werk in de fabriek gebeurt, zijn vertragingen door regen of vorst beperkt. Een prefab houtskeletbouw is dus ideaal.

4. Binnen- en buitenafwerking: flexibel
HSB biedt veel vrijheid in afwerking, zowel binnen als buiten.
Binnenwanden en plafonds worden meestal afgewerkt met gipsplaten of hout voor een strakke afwerking. Vloeren bestaan vaak uit hout of dekvloeren met vloerverwarming. Buitengevels kunnen worden bekleed met hout, baksteen, gevelpleister of gevelpanelen, afhankelijk van de gewenste uitstraling.

Ook belangrijk

Technische aspecten van HSB

  • Fundering: Doordat hout licht is, kan vaak een lichtere fundering worden gebruikt in vergelijking met traditionele bouw.
  • Brandveiligheid: Ondanks het gebruik van hout voldoen HSB-woningen aan strenge brandveiligheidseisen door toepassing van brandvertragende materialen en gipsplaten.
  • Lange levensduur: Met de juiste behandeling en onderhoud gaan houtskeletwoningen tientallen jaren mee, vergelijkbaar met traditionele bouw.

Toepassingsmogelijkheden
HSB is geschikt voor:

  • Woonhuizen en appartementen
  • Tijdelijke en modulaire bouw, zoals tiny houses, vakantiewoningen en noodgebouwen
  • Utiliteitsbouw bijvoorbeeld kantoren en scholen
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw woning voor de pannen

Waarom is Housecare Service jóuw partner bij houtskeletbouw?

Je bent heel erg geïnteresseerd in houtskeletbouw, maar nu komt de volgende stap. Wie ga ik in de arm nemen om mij in het hele traject volledig te ontzorgen? Housecare Service kan je hierin volledig begeleiden, van begin tot eind, van architect tot afbouw. Je hoeft zelf nergens meer naar om te kijken. Uiteraard ben je altijd welkom op de bouwplaats om onder het genot van een kop koffie de vorderingen van jouw woning te bekijken!

Hoezo compleet ontzorgen, wat doen jullie dan allemaal voor mij? We kunnen zorgen voor eventueel de sloop van een bestaand pand. Verder kunnen we grondverbetering laten uitvoeren, bouwtekeningen regelen, fundering laten leggen, het gehele traject van het houten skelet verzorgen, de volledige bouw verder begeleiden inclusief de afbouw van het pand. We regelen en organiseren alles voor je.

Wij begeleiden je van ontwerp tot oplevering, met aandacht voor:
Maatwerk/exclusiviteit – Jouw wensen staan centraal.
Kwaliteit – Sterke constructie, duurzame materialen en de juiste mankracht.
Energiezuinigheid – Optimale isolatie voor lagere energiekosten.
Snelle bouwtijd – Minder overlast, sneller je nieuwe huis in.
Creativiteit – We denken met je mee, al dan niet out of the box.

Bij Housecare Service combineren we vakmanschap met moderne technieken om hoogwaardige houtskeletwoningen te realiseren. Wij begeleiden je van ontwerp tot oplevering, met aandacht voor duurzaamheid, kwaliteit en een perfecte afwerking. Onze woningen voldoen aan de hoogste isolatienormen en zijn volledig op maat aan te passen aan jouw wensen. Door onze ervaring staan wij hiervoor garant!
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek! Je kunt ons ook bereiken via de whatsapp-button links onderin deze pagina.

Fabriek houtskeletbouw

Ónze partner in houtskeletbouw, Frame House

Het hele proces van het maken van het houten skelet besteden wij uit aan onze partner Frame House. Zij maken al sinds 2003 houten frames van woningen. Ondertussen hebben zij al honderden woningen in Europa en de rest van de wereld afgeleverd. Frame House heeft een eigen fabriek voor de gehele productie, werkt met de meest moderne apparatuur en de beste vakmensen. Wij hebben uitstekende ervaringen met dit bedrijf. De voorbereiding voor jouw woning is bij hen in de juiste handen!

Veelgestelde vragen over houtskeletbouw

Wij nodigen je heel graag uit om een project van ons te komen bekijken! Om je toch alvast nog wat extra informatie te geven, hebben wij enkele veelgestelde vragen voor je verzameld:

Is houtskeletbouw duurder dan traditioneel bouwen?
Niet per se. Hoewel de materiaalkosten soms iets hoger zijn, bespaar je vaak op arbeid en fundering. Bovendien zijn de energiekosten lager.

Wat zijn de kosten van houtskeletbouw?
De kosten van houtskeletbouw kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren:

  1. Afwerkingsniveau – Keuze voor vloeren, keuken, sanitair, ramen, etc.
  2. Isolatie – HR++, triple glas, vloer- en dakisolatie verhogen de prijs.
  3. Fundering – Afhankelijk van bodemgesteldheid.
  4. Architectuur – Complexe ontwerpen zijn kostbaarder.
  5. Duurzaamheidseisen – Deze kunnen de prijs verhogen.

Hoe lang gaat een houtskeletbouwwoning mee?
Met goed onderhoud gaat een houtskeletbouwhuis net zo lang mee als een traditioneel huis. Voor meer uitleg over dit punt, kun je verder lezen in onze blog die wij speciaal hiervoor voor je hebben geschreven.

Welke fundering onder houtskeletbouw?
De fundering kan pas uitgekozen worden na een gedegen grondonderzoek, wat de belasting van de woning is en de bouweisen. Ook van belang bij een fundering is de juiste vochtwering (bijvoorbeeld folie onder de fundering) om houtrot te voorkomen.

Is houtskeletbouw geschikt voor een groot huis?
Absoluut! Met de juiste constructie kunnen grotere, meerlaagse woningen worden gebouwd.

Nieuwsgierig naar het resultaat?

We begrijpen dat het voor jou belangrijk is om onze woningen met eigen ogen te zien. Daarom nodigen we je van harte uit om één van onze projecten te bezoeken. Tijdens een persoonlijke rondleiding laten we je graag alle details zien, zodat je een goed beeld krijgt van de kwaliteit en sfeer van de woningen.

Om je alvast een voorproefje te geven, hebben we hieronder in de slider een aantal foto’s voor je klaarstaan van een woning. Zo kun je toch alvast een indruk krijgen van wat je kunt verwachten. Mocht je vragen hebben of een afspraak willen maken, dan staan we natuurlijk altijd voor je klaar!

Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Houtskeletbouw
Vorige
Volgende

Offerte aanvragen

Wil je graag met ons in contact komen of wil je een offerte opvragen? Wij horen het graag van je.

Nog vragen?

We begrijpen het volkomen als je eerst telefonisch of via whatsapp met ons contact wil opnemen om je vragen te stellen. Of dat je liever hebt dat wij je terugbellen om het één en ander door te nemen?

Whatsapp ons