De hittegolf zit nog vers in ons geheugen en we krijgen nog een paar mooie nazomerdagen. Toch begint over een paar dagen de herfst al.
Je merkt het al wel aan de bladeren van de bomen. En dat is eerder dan gebruikelijk. Je ziet nu al kleuren bladeren die je normaal pas in oktober ziet. Misschien heb je zelfs al een bergje afgevallen bladeren bij elkaar kunnen harken.
Dat de bomen nu al volop in een herfst toestand verkeren komt door de droge zomers van de afgelopen twee jaar. De grondwaterstand is nog steeds niet hersteld. De bomen, vooral bomen zonder diepe wortels, hebben daardoor moeite om genoeg vocht op te nemen via de wortels. De bladeren krijgen dus al eerder een vochttekort en vallen nu al af. Dat levert je dus een vroeg herfstklusje in de tuin op. In sommige gevallen is het erg belangrijk de bladeren op te ruimen maar op andere plekken is het juist goed de afgevallen bladeren te laten liggen.
Bladeren op het gazon
Laat de bladeren niet op het gazon liggen. Want zo krijgt het gazon geen licht meer en kan het gras op die plekken afsterven. Zonder een goede behandeling zal in het voorjaar het onkruid zijn kans grijpen hier te gaan groeien. Zeker als je gazon nog aan het herstellen is van de droge zomer zijn de gevallen bladeren een belemmering in het herstel.
Bladeren in de border
De border is wel een goede plek voor afgevallen bladeren. Hier kunnen ze de planten beschermen tegen de kou, insecten en dieren zoals egels kunnen hier een fijn onderkomen vinden en als de bladeren uiteindelijk verteren is dit perfect als mest voor de planten. Laat de laag bladeren alleen niet de dik worden. Als de laag dikker dan 10 cm is komt er te weinig lucht bij waardoor er schimmel ontstaat.
Bladeren in de vijver
Heb je een vijver, dan is het ook belangrijk deze bladvrij te houden. De bladeren gaan rotten in het water en vervuilen zo het water. Staat er een bladverliezende boom dichtbij je vijver dan is het handig om tijdens deze periode een net eroverheen te spannen.
Bladeren op het terras of de oprit
Met wat regen erbij wordt de bestrating in combinatie met bladeren al snel glad. Veeg ze hier dus regelmatig op, voordat de regen er een gladde smurrie van maakt.
Bladeren in de dakgoot
Je ziet ze hier waarschijnlijk niet zo goed dus denk je er niet zo snel aan. Maar de dakgoot is een plek waar veel bladeren in terechtkomen. Deze moet dus ook af en toe schoongemaakt worden. Lees in onze andere blog hoe je voorkomt dat de dakgoot verstopt.
Of laat je dakgoot schoonmaken door een professioneel bedrijf.
Waar laat je het bladafval?
Als je een composthoop of -vat hebt kun je deze nu extra goed aanvullen met al je bladafval. Heb je geen compost dan kun je de bladeren in het GFT-gedeelte van je container weggooien. In veel gemeenten staan tijdens de herfst bladkorven. Handig, maar deze zijn alleen bedoeld voor de bladeren die je in de openbare ruimten verzameld hebt. Je eigen tuinafval mag hier niet in.