Duurzaam wonen: je kunt er eigenlijk niet meer omheen. Iedereen is bezig met milieuvriendelijk leven, en daar hoort een duurzaam huis natuurlijk ook bij. Het verduurzamen van je woning wordt steeds makkelijker (en aantrekkelijker) gemaakt. Er zijn namelijk verschillende subsidies die je kunt krijgen voor duurzame oplossingen. En ook stijgt de waarde van je huis wanneer je energielabel A, B of C hebt.
Of je het nu groots wilt aanpakken of liever kleine investeringen wilt doen: er zijn een hoop mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Hieronder vind je 5 slimme stappen voor het creëren van een duurzamer huis.
1. Goede isolatie is essentieel voor duurzaam wonen
Er zijn verschillende manieren waarop je je woning kunt verduurzamen, maar goede isolatie is in de meeste gevallen de eerste stap naar duurzaam wonen. Veel mensen denken dat er een grote verbouwing nodig is om een woning goed te isoleren. Maar er zijn ook andere, minder ingrijpende oplossingen, zoals spouwmuurisolatie. Bovendien kun je subsidie krijgen wanneer je twee verduurzamingsmaatregelen neemt. Kies bijvoorbeeld voor twee van de onderstaande isolerende maatregelen.
Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie kan eenvoudig worden aangebracht zonder al te veel grote aanpassingen in je huis te hoeven doen. Het isolatiemateriaal wordt namelijk vanuit de buitenkant in de muur gespoten. Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat de warmte beter vast wordt gehouden en ook geven de muren minder kou af. En het is vaak al binnen één dag klaar.
Dakisolatie
Wist je dat de meeste daken in Nederland niet optimaal geïsoleerd zijn? Een woning kan via het dak veel warmte verliezen waardoor je flink meer moet stoken. Dakisolatie zorgt er dan ook voor dat je veel geld kunt besparen op de energierekening. Op een plat dak kan vanaf de bovenkant isolatiemateriaal aangebracht worden. Een schuin dak kun je zowel van de binnen- als de buitenkant isoleren. Het is mogelijk om zelf aan de slag te gaan met isolatiemateriaal op de zolder, maar laat je altijd goed adviseren door een professional.
Vloerisolatie
Ook het aanbrengen van vloerisolatie hoeft geen grote verbouwing te betekenen. Het kan vaak via de kruipruimtes onder je woning worden geplaatst. Maar ook als je geen (of een hele lage) kruipruimte hebt, is het mogelijk om de vloer te isoleren door middel van bodemisolatie. Volgens de Consumentenbond bespaar je gemiddeld zo’n 320 m³ gas per jaar met vloerisolatie, en met bodemisolatie gemiddeld 250 m³. [1]
Gevelisolatie
Heeft jouw woning geen spouwmuren? Kies dan voor gevelisolatie om duurzaam wonen mogelijk te maken. Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant van de gevel aangebracht waardoor de muren iets dikker worden. Vervolgens wordt het geheel afgewerkt met gevelbekleding, zoals stucwerk of hout. Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar het isoleert jouw woning wel een stuk beter.
PS: vergeet ook de naden en kieren in je huis niet. Deze isoleer je eenvoudig en snel door tochtstrips en kit aan te brengen. Het lijkt geen groot effect te hebben, maar toch kan het je op de lange termijn heel wat energie besparen.
2. Kies voor energiezuinige ramen en kozijnen
Naast spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie zijn er ook nog andere manieren waarop je jouw woning kunt isoleren, namelijk door voor energiezuinige ramen en kozijnen te kiezen. Net zoals bij andere soorten isolatie, zorgen goed geïsoleerde ramen en kozijnen voor een lagere energierekening en meer wooncomfort.
Dubbel glas of triple glas
Heb je nog enkelglas in je woning? Dan kun je deze het beste vervangen door dubbel glas of triple glas. Enkelglas bestaat uit één glasplaat terwijl dubbel en triple glas uit twee of drie glasplaten bestaan. En er geldt: hoe meer glasplaten, hoe beter de isolatie. En een ander voordeel is dat je het geluid van buiten een stuk minder hoort.
Duurzaam wonen met isolerende kozijnen
Tegenwoordig kun je kiezen voor energiezuinige kozijnen van verschillende materialen, zoals kunststof en aluminium. Deze kozijnen beschikken over isolerende luchtkamers tussen de binnen- en buitenkant of hard PUR-schuim of kurk. Let altijd goed op de U-waarde wanneer je kozijnen gaat kopen. Een lage U-waarde geeft aan dat het kozijn goed geïsoleerd is.
Het is belangrijk dat je kiest voor kozijnen met een U-waarde die past bij het soort glas dat je hebt. Zo voorkom je condens in of op het kozijn. Dus heb je triple glas? Hier passen kozijnen met een U-waarde van maximaal 1,3 bij. Over het algemeen geldt dat kozijnen van kunststof de laagste U-waarde hebben.
3. Je huis verduurzamen met zonnepanelen
Door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, wek je je eigen energie op. Zo lever je niet alleen een bijdrage aan het milieu, maar ook betaal je hierdoor een stuk minder energiekosten. Zonnepanelen plaatsen lijkt misschien een grote investering, maar op lange termijn kan het je veel geld schelen. Je haalt de investering er in gemiddeld 5 jaar al uit. [2] En na deze 5 jaar gebruik je dus alleen nog maar de stroom van de panelen op je eigen dak. Dit is vrijwel de definitie van duurzaam wonen.
Daarnaast stijgt de waarde van je woning als je zonnepanelen op het dak hebt liggen. En ook dragen de panelen bij aan een beter energielabel: win-win!
Hoger rendement door periodiek zonnepanelen onderhoud
Heb je zonnepanelen aangeschaft? Na installatie heb je er vrijwel geen omkijken meer naar. Het is echter wel belangrijk dat je de panelen goed schoonhoudt. Het meeste vuil regent na verloop van tijd weg, maar toch is het belangrijk om zonnepanelen 1 à 2 keer per jaar te laten schoonmaken. Want schone zonnepanelen gaan langer mee en zorgen voor een hoger rendement. Uit onderzoek blijkt dat het rendement wel met zo’n 3 tot 5 procent kan stijgen als je zonnepanelen regelmatig laat reinigen. Een goede reden om zonnepanelen onderhoud te laten uitvoeren dus.
Aangezien panelen vaak op grote hoogte worden geplaatst, is het belangrijk dat je het onderhoud door een professioneel bedrijf laat doen. Veiligheid staat voorop en onze professionele medewerkers weten precies welke veiligheidsmaatregelen ze moeten nemen.
4. Overstappen op een warmtepomp voor gratis verwarming
Zonnepanelen zorgen ervoor dat je je eigen stroom kunt opwekken en een warmtepomp kan je huis verwarmen zonder gas. Een warmtepomp vervangt dus (gedeeltelijk) je cv-ketel en biedt een milieuvriendelijke manier om de woning te verwarmen.
Elektrische of hybride warmtepomp
Er zijn twee verschillende soorten warmtepompen. Zo is er een volledig elektrische warmtepomp, deze vervangt het gas helemaal. En er is een hybride warmtepomp die samen wordt gebruikt met een HR-combiketel.
Heb je veel budget voor het verduurzamen van je huis? Dan kies je voor een volledig elektrische warmtepomp. Wanneer je een iets kleiner budget hebt, is een hybride pomp een goede keuze. Bovendien kun je ook subsidie krijgen voor het plaatsen van een warmtepomp. Ook nu geldt dat je twee verduurzamingsmaatregelen moet nemen voordat je in aanmerking komt voor de subsidie. Je zou het dus bijvoorbeeld kunnen combineren met isolatie.
5. Upgraden naar energiezuinige apparaten
Duurzaam wonen is een investering voor de toekomst. Als je een groot budget hebt, kun je zonnepanelen aanschaffen of een warmtepomp plaatsen. Wil je het eerst iets kleiner aanpakken en wellicht geld sparen voor grotere veranderingen? Je kunt ook een aantal kleine aanpassingen doen, zoals het vervangen van oude apparatuur.
Oude apparatuur gebruikt vaak een hoop stroom en daarom kan het duurzamer én voordeliger zijn om deze te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die je al 10 jaar hebt of een oude wasmachine. Maar ook een waterkoker of andere keukenapparatuur kunnen veel energie slurpen. Vervang oude apparaten daarom door exemplaren met een beter energielabel en een lager energieverbruik.
Duurzaam wonen met behulp van Housecare Service
Ben je klaar om een aantal duurzame aanpassingen te doen aan je woning? Zit je eraan te denken om zonnepanelen te plaatsen? Dan helpen we je graag. Met de professionele zonnepaneleninstallatie weet je zeker dat je zonnepanelen op de juiste manier worden aangebracht. We komen snel bij je langs en verzorgen de hele installatie van A tot Z. Jij hoeft dus helemaal niets meer te doen.
We komen de panelen indien gewenst ook nog eens regelmatig voor je schoonmaken en plaatsen vogelwering ter bescherming van de panelen. Zo weet je zeker dat je altijd het hoogst haalbare rendement behaalt. Vraag een gratis offerte aan of krijg direct vrijblijvend advies via WhatsApp.
Bronnen:
[1] Consumentenbond: vloerisolatie
[2] Consumentenbond: zonnepanelen