(

Gras verdord na de zomer, hoe herstel je het?

We hebben deze zomer alweer een paar hittegolven achter de rug. Misschien zag je je grasmat langzaam achteruit gaan. De sproeier kon er niet tegenop. Of je komt terug van vakantie en ineens is je gras niet meer groen maar geel. Wat te doen?

De bruine plekken in het gras zijn ontstaan door watertekort. Maar als je gazon de hele dag vol de zon erop heeft staan kan het ook simpelweg verbrand zijn, ook al heb je regelmatig gesproeid.

Laat je het er nu bijliggen zoals het is dan wordt het alleen maar lastiger het gazon te herstellen. Tijdens de winter ontstaat er makkelijk mosvorming, zeker op een kaal en zwak gazon. Het ziet er groen uit zul je misschien denken, maar het mos houdt de groei van nieuw gras tegen. Dus voordat de herfst begint is het wel slim je gras een handje te helpen richting herstel zodat je in het voorjaar weer een mooi veldje hebt.

Gazon herstellen na de droogte

Als de temperatuur gezakt is en ook constant lager blijft en het weer af en toe regent kun je beginnen met het herstel van het gazon. Sommige soorten gras leven vanzelf weer op als het warme weer voorbij is en het weer regelmatig regent.

Maar is je gras, of delen ervan, zo goed als verdwenen dan heb je iets meer werk. Hark de verdorde stukken open en verwijder zo veel mogelijk dood gras zodat er lucht in de bodem komt. Dit heet verticuteren. Hier zijn ook machines voor of een speciale hark. De kale plekken zaai je vervolgens opnieuw in. Om de groei te bevorderen moet je het hele gazon inclusief de nieuw ingezaaide stukken bemesten. En als het niet genoeg regent moet je even bijsproeien. Bemesten is drie keer per jaar aan te raden. In het najaar, het voorjaar en aan het begin van de zomer nog een keer. Hierdoor krijg je een sterk gazon.

Andere oorzaken van een dor gazon

Niet alleen de zon en droogte veroorzaken een geel en dor gazon.

  • Je kunt je grasmat beschadigen met een botte grasmaaier. Zorg dus dat de messen van de maaier goed geslepen zijn.
  • Als je het gras te kort maait wordt het eerder beschadigd door de zon. Stel de maaier af op 4,5 centimeter, dit is een goede lengte. Alleen bij de eerste keer maaien in het voorjaar mag het iets korter: 2,5 centimeter.
  • De grond is niet voedzaam genoeg. Een zanderige bodem kan water niet lang vasthouden, in dat geval heb je sneller last van een droog en dor gazon. Hier moet je dus langer en vaker sproeien. Per sproeibeurt moet je gazon minimaal 15 mm water te krijgen. Met bemesting kun je de grond verder voeden.
  • Door te veel bemesting of een slechte verdeling van de meststof kan de bodem de voedingsstoffen niet goed verwerken. Drie keer per jaar bemesten is voldoende.
  • Ongedierte, bijvoorbeeld insectenlarven die de grassprieten of zelfs de wortels van het gras opeten. Deze beestjes moet je bestrijden. Maar gelukkig komt dit niet heel vaak voor.

Hulp bij het onderhoud van je gazon

Geen tijd, niet de middelen of heb je zo’n groot grasveld dat het te veel werk is om zelf gras te maaien en te onderhouden? Met onze zitmaaier hebben we het zo bijgewerkt. En onze medewerkers weten precies wanneer en hoe kort het gemaaid moet worden. Bekijk onze tuinonderhoudsdienst en vraag een offerte aan.

Whatsapp ons