(

De invloed van het weer op je woning

Vaak denk je aan veel regen en harde wind als veroorzaker van schade aan je huis. Maar ook de zon heeft invloed op je huis. We zetten hier voor elk weertype even op een rijtje wat het met de buitenkant van je huis doet en waarom het daarom verstandig is je kozijnen, houtwerk en dakgoot (onder andere) regelmatig te reinigen.

Regen

Regen op zich is niet zo’n probleem, als het regenwater goed afgevoerd wordt. Maar stilstaand regenwater, op een plat dak of in een dakgoot bijvoorbeeld, kan je woning aantasten. Als het regenwater niet weg kan lopen kan een dakgoot bijvoorbeeld overstromen. Het regenwater loopt dan langs de muren omlaag. Als dit vaak en langdurig gebeurt trekt het in de muur en krijg je binnen vochtplekken. Op oppervlaktes waar water lang op blijft staan, of waar het lang vochtig is gaan bovendien mossen, algen en schimmels groeien. Dit gaat het materiaal aantasten met uiteindelijk ergere vochtproblemen of lekkages tot gevolg. Een goed werkende afwatering is dus belangrijk om flinke regenbuien goed te doorstaan.

Wind

Door de wind worden allerlei natuurlijke stoffen zoals zand en andere chemische stoffen die je niet ziet tegen je gevel en houtwerk aangeblazen. Dit vuil hoopt zich op. Je herkent het vaak aan een groene of grijze aanslag. De muur kan door de aanslag niet meer goed ademen. Het vuil houdt ook sneller vocht vast. Dit zijn allemaal fijne omstandigheden voor algen en mos die geleidelijk je houtwerk aan zullen tasten. Om aantasting van je gevel, kozijnen en ander houtwerk te voorkomen is het daarom belangrijk dit regelmatig te reinigen. Een glad en schoon oppervlak stoot water makkelijker af en trekt minder snel ander vuil aan.

De wind laat ook bladeren in je dakgoot achter. Dat heeft later weer gevolgen als het veel gaat regenen. Minimaal één keer per jaar de dakgoot reinigen voorkomt problemen zoals verstopping.

Zon

Bij de invloed van weer denk je waarschijnlijk eerder aan regen en wind dan aan de zon. Want zonnig weer is fijn. Maar stiekem hebben de zon en de bijbehorende temperatuurschommelingen veel invloed op je huis. Het opwarmen en afkoelen zorgt voor werking van het materiaal dat daardoor sneller scheuren krijgt. Bij hoge temperaturen worden schilderwerk, gevels en daken kwetsbaar. De UV-straling van de zon tast schilderwerk bijvoorbeeld aan. Maar de verflaag is belangrijk omdat deze het hout tegen vocht beschermt. Als de verflaag goed schoon is en regelmatig wordt bijgewerkt blijft het houtwerk in een goede conditie.

Vorst en sneeuw

Als er lang sneeuw ligt kan dit je huis aantasten. Vooral het dak heeft het dan zwaar te verduren met veel smeltwater dat herhaaldelijk bevriest en weer ontdooit. Daarnaast kan stilstaand water in leidingen bevriezen. Zorg dus dat buitenkranen in de winter zijn afgesloten en dat leidingen helemaal leeg zijn. Als je na het afsluiten van de leiding de tapkraan even openzet kan al het restwater er uit lopen. Anders kan de leiding knappen bij bevriezing.

Noord, oost, zuid, west

Op welke windstreek je huis staat maakt ook uit. Aan de hand hiervan kun je bepalen welke delen van je huis extra aandacht kunnen gebruiken.

Welke kant is de regenkant van je huis? De westkant heeft vaak het meest te maken met regen en wind. De gevel en kozijnen aan de westkant van je huis hebben dus sneller kans op vochtproblemen.

Op het noorden komt nooit de zon, hier is het vaak vochtig en donker. Op de zuidkant staat de meeste zon.

Houd je huis bestand tegen alle weersomstandigheden

Met goede en regelmatige reiniging blijft je huis in een goede conditie en blijft het goed bestand tegen alle weersinvloeden. Met een onderhoudspakket kun je de nodige diensten met de bijbehorende regelmaat uit laten voeren. Dan hoef je je zelf geen zorgen te maken over vuil op je dakkapel, kozijnen, rolluiken of dakgoot.

Whatsapp ons