(

Tuin winterklaar maken

Oktober is een goede maand om de laatste klussen in de tuin uit te voeren voor de winter. Met een warme jas aan is het nu nog lekker om in de laatste zonnestralen in de tuin te werken. En voor de planten is dit ook een perfect moment om ze voor te bereiden op de winter. Als je je tuin nu goed aanpakt ligt deze er de hele winter goed bij en heb je er in het voorjaar ook meteen profijt van.

Snoeiwerk in oktober

Vrijwel alle bloemen zijn nu uitgebloeid. Deze kun je dus afknippen. Dode gedeeltes van de plant kun je verwijderen maar bladeren die er nog goed uitzien kun je laten zitten. Zo heb je nog steeds een enigszins gevulde border en bovendien biedt het bescherming tegen vorst.

Struiken rondom het huis hebben ook even een snoeibeurt nodig. Hout of struikgewas moet minstens 10 cm van de woning verwijderd blijven. Zo blijft luchtstroming langs de gevel mogelijk en kan de gevel na een regenbui toch opdrogen. Gebruik voor het snoeien van een struik of boom goed scherp gereedschap. Zo voorkom je rafels rond de snoeiwond die kans op schimmels veroorzaken.

Buiten het snoeien van planten is het in de herfst ook een goed moment om planten en bloembollen te planten. De nieuwe planten hebben dan veel tijd om zich goed te wortelen en daarna kunnen ze nog beter gaan groeien. Als alles in het voorjaar gaat bloeien is je tuin meteen mooi gevuld.

Gazon onderhoud in het najaar

gazon onderhoud najaar

Tijdens de winter is het belangrijk dat het gazon vrij is van maaigoed en bladeren. Door de hoge vochtigheid gaat het gras anders rotten. Bladeren hoef je niet perse allemaal weg te gooien, ze kunnen wel goed gebruikt worden om borders te isoleren tegen de vrieskou.

Het gras maaien kan zolang het nog groeit. Het gras blijft groeien zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft. Let er op dat je het gras de laatste maand niet te kort maait. Pas de maaierstand dus aan. De ideale maaihoogte voor de winter is 4 tot 5 cm. Vanaf de eerste vorst wordt het afgeraden om het gras nog te maaien.

Overige tuinklusjes

Naast de verzorging van de planten en het gazon zijn er nog wat andere aandachtspuntjes om je tuin winterklaar te maken:

Sluit buitenkranen af

De buitenkranen in de tuin worden in de winter niet gebruikt. Bij vorst is de kans op bevriezing van de kraan en de leidingen groot. Door het bevroren water zetten de leidingen uit en kunnen er lekkages ontstaan. Het is dus belangrijk om de buitenkraan af te sluiten. De afsluiting vind je meestal in de meterkast of kruipruimte. Laat ook de leiding helemaal leeg lopen zodat er geen restjes water achterblijven die kunnen bevriezen. Hiervoor draai je de aftapkraan even open zodat al het water eruit kan lopen.

Controleer op houtrot

Staat er een houten schutting of hek in je tuin? Controleer deze dan op houtrot. Houtrot treedt op bij veel vocht, vooral op de plekken waar de palen in de grond staan. Controleer de onder- en bovenkant van de palen. Zitten er rotte plekken in? Steek deze uit met bijvoorbeeld een schroevendraaier of verfkrabber en vul daarna de plekken op met houtrotvuller of houtrotsopmiddel.

Berg tuinmeubelen op

Vergeet ook niet je tuinmeubelen op te bergen. Zo ga je verkleuringen en verwering tegen en voorkom je dat je in het voorjaar groene aanslag eraf moet schrobben.

Heb je de tuin helemaal op orde? Denk dan ook aan de vogeltjes. In de winter zijn er nog nauwelijks natuurlijke voedselbronnen voor hen beschikbaar dus op stukjes brood, voederbollen of een pindaslinger komen ze dan wel af.

Tuinonderhoud uitbesteden

Vind je het onderhouden van je tuin maar een lastige klus of heb je er geen tijd voor? De gespecialiseerde medewerkers van Housecare Service staan klaar om je te helpen. Je kunt zelf bepalen of je alle tuinwerkzaamheden door ons laat uitvoeren of slechts een gedeelte. Bekijk al onze mogelijkheden voor tuinonderhoud of neem contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag.

Whatsapp ons