Het is weer de tijd van het jaar om je dakgoot te controleren. De bladeren gaan van de bomen vallen. En bladeren en ander vuil kunnen voor een verstopte dakgoot zorgen. Niet ideaal in combinatie met alle regen in het najaar. Er zijn meerdere manieren om een verstopte dakgoot te voorkomen. Je leest ze in dit artikel.
Overtollig regenwater afvoeren
Het doel van een dakgoot is om overtollig regenwater gemakkelijk af te voeren om zo schade aan je huis te voorkomen. Als de dakgoot schoon is kan het regenwater via de dakgoot en de regenpijp meteen de grond instromen. Ophoping van vuil, bladeren, takjes, mos en vogelpoep zorgen er echter voor dat dakgoten verstopt raken. Het regenwater kan dan niet goed afgevoerd worden. De dakgoot kan overstromen, het regenwater loopt dan langs je muren af, of het regenwater blijft op het dak staan met lekkages en andere waterschade tot gevolg.
Gevolgen vervuilde dakgoot
De schade begint vaak bij het dak, maar bij grote lekkages is er ook kans op waterschade binnenshuis. Waterschade, vaak in de vorm van vieze vochtplekken, brengt vervolgens vaak schimmelvorming met zich mee. Bovendien kan ook de dakgoot zelf schade oplopen. Bladresten die lange tijd in de goot blijven liggen zorgen voor verzuring. Bij een grote hoeveelheid stilstaand water in de dakgoot en/of regenpijp is het ook mogelijk dat de goot gaat scheuren. Tot slot zijn de vele insecten en muggen die op het stilstaande water afkomen ook geen pretje.
Vervuilde dakgoot herkennen
Om problemen te voorkomen is het belangrijk om een vervuilde dakgoot te herkennen. Dit is over het algemeen niet heel moeilijk. Zo kan de aanwezigheid van een groot aantal muggen duiden op stilstaand water in de dakgoot. Ook de groei van gras of onkruid laat zien dat de afwatering niet naar behoren functioneert. Nog duidelijker is het wanneer water over de rand van de goot stroomt na een hevige regenbui. Tot slot zijn vochtplekken aan de onderkant van de dakgoot een teken van lekkage of verstoppingen.
Verstopte dakgoot voorkomen: dakgootrooster plaatsen
Met een dakgootrooster kun je voorkomen dat je dakgoot verstopt raakt. Een dergelijk rooster wordt bovenop de dakgoot geplaatst waardoor takjes en bladeren hier op komen te liggen in plaats van in de dakgoot zelf. Het water kan wel gewoon door de gaatjes heen stromen, zodat het evengoed in de regenpijp terecht komt. Veel bladeren en takjes waaien vanzelf van het dakgootrooster af, maar ook dakgoten met een rooster zullen af en toe schoongemaakt moeten worden. Dit soort dakgootbescherming wordt vaak gecombineerd met een marter- of vogelschroot waarmee ongewenste bezoekers onder je dakpannen vandaan worden gehouden.
Verstopte dakgoot voorkomen: dakgoot schoonmaken
Dakgoten met- en zonder rooster moeten regelmatig schoongemaakt worden om verstopping te voorkomen. Het is mogelijk om dit zelf te doen. Het is echter een vrij lastige klus. Je hebt een hoge ladder nodig en moet hier vervolgens lang op staan, of zelfs het dak op. De dakgoot is best lang dus je moet je vaak verplaatsen.
Toch is het verstandig om minimaal één keer per jaar je dakgoot schoon te maken. Eventuele problemen kunnen dan tijdig gesignaleerd worden. De kans op vervelende schade wordt dan geminimaliseerd. Wanneer je woning of bedrijfspand in een omgeving met veel bomen staat, is het verstandig om meerdere keren per jaar je dakgoot te laten reinigen. Hier heb je namelijk meer last van natuurlijk afval in je dakgoot, vooral in de herfst.
Dakgootreiniging uitbesteden
Veel mensen kunnen en willen zelf niet op een hoge ladder gaan staan om hun dakgoot te reinigen. Dakgootreiniging uitbesteden aan een professional is dan ook de meest simpele, en ook een betaalbare, optie. Wij komen graag een keer langs om ervoor te zorgen dat je dakgoot weer helemaal schoon is en het regenwater gewoon de hemelwaterafvoer instroomt in plaats van je huis. Housecare Service kan eenmalig je dakgoot schoonmaken, maar het is ook mogelijk om een abonnement af te sluiten. Dan komen we vaker langs op momenten die jou het beste uitkomen en voeren we het onderhoud uit waar jij behoefte aan hebt.