De komende maanden komen er veel zonuren aan. Dé periode voor je zonnepanelen om uit te blinken. Letterlijk en figuurlijk. Want als ze er schoon bij liggen kunnen ze optimaal presteren.
Veel zonuren zijn ideaal voor de energieopbrengst maar hebben ook het nadeel dat er minder regen valt. Daardoor kan er een stoflaagje op de zonnepanelen ontstaan. Een zonnepaneel wil zo veel mogelijk licht in de cellen opvangen. Maar door vuil komt er minder zonlicht doorheen, wat het rendement verlaagt.
Met schone zonnepanelen wek je 3% meer energie op. Je hebt een aantal jaar nodig om de investering in je zonnepanelen eruit te halen. Als je hier elk jaar 3% aan opbrengst op mist, telt dat toch behoorlijk op. Tijd voor een reinigingsbeurt dus!
Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?
Een flinke regenbui spoelt los stof wel weg maar dit is niet voldoende om je zonnepanelen echt goed te reinigen. Aangekoekt vuil, vogelpoep bijvoorbeeld, verdwijnt hier niet door. Je kunt het vergelijken met je auto, die geef je ook regelmatig een wasbeurt. Of je ramen. Al het vuil dat hierop terechtkomt, zit ook op je zonnepanelen.
De weersomstandigheden en waar je woont beïnvloeden de vervuiling van je zonnepanelen ook. Op het platteland tussen de akkers is het een stuk stoffiger en een fabriek of snelweg in de buurt zorgt ook voor extra vuil. Hier hebben zonnepanelen dus iets vaker een reinigingsbeurt nodig. En tijdens de droge zomer vorig jaar was het een stuk stoffiger. Houd hier ook rekening mee in de planning van de schoonmaak.
Wanneer zonnepanelen schoonmaken?
Het begin van de lente is de ideale tijd voor een reinigingsbeurt van je zonnepanelen. Het slechte weer is grotendeels voorbij. En dan liggen je zonnepanelen er spik en span bij als de beste zonmaanden aanbreken. Want de komende zes maanden leveren 75% van de totale opbrengst in een jaar. En cijfers van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat zonnepanelen in mei de meeste energie opwekken. Dat komt omdat de temperatuur in mei nog wat lager is. Het aantal zonuren in juni of juli is gemiddeld wel vergelijkbaar. Maar hoe warmer de zonnepanelen worden, hoe minder goed ze eigenlijk presteren. Mei is dus de maand om te pieken. En wist je dat ook als het bewolkt is er nog zonnestraling doorkomt in de zonnepanelen? Als de panelen goed schoon zijn gaat dat nog makkelijker.
Hoe maak je zonnepanelen schoon?
Zonnepanelen hebben een beschermende coating. Als je zomaar met een schoonmaaksopje aan de slag gaat kun je die laag beschadigen. Een schuurspons, hogedrukspuit of bijtende/schurende schoonmaakmiddelen zij echt een no-go. Ga hier dus zeker niet zelf mee aan de slag. Het glas kan beschadigd raken of er kan water tussen de zonnecellen en het glas terechtkomen. Bovendien is de locatie van de zonnepanelen, meestal op het dak, ook niet gunstig om zelf te gaan schoonmaken. Om het helemaal veilig aan te pakken kun je dus beter een professional inhuren.
Zonnepanelen reinigen met osmose
Osmosewater is het beste middel om te gebruiken voor de reiniging van je zonnepanelen. Dit is gedemineraliseerd water dat geen vlekken achter kan laten bij het opdrogen. Nog een voordeel is dat hierbij geen reinigingsmiddel nodig is. Deze reinigingsmethode is dus duurzaam én beschadigt de panelen niet.
Zijn jouw zonnepanelen er klaar voor om optimaal te profiteren van de zon? Ga met schone zonnepanelen de zomer in.